L’any 1945, Joan Rius i Dolors Villaplana van començar el negoci de la compra d’ametlles amb closca a pagès per vendre el gra a majoristes o torrefactors.

Posteriorment, va començar la torrefacció d’ametlles i avellanes a fi d’incrementar el valor afegit del producte.

A mitjans dels anys 70 es va produir el relleu generacional a càrrec dels seus fills, modificant l’estructura de l’empresa familiar a una societat limitada, sense perdre el caràcter inicial d’atenció al client, dins uns volums de negoci que permet controlar personalment totes les gestions.

L’activitat inicial de trencadora d’ametlles s’ha anat enfortint amb la vessant de torrefacció, comercialització i de servei al públic.

L’any 1992 s’inaugura una nova botiga a Manresa a la carretera. Pont de Vilomara orientada a la venda al detall amb 200 metres d’exposició i venda al públic.

L’any 2001 s’inauguren al carrer bruc les noves instal·lacions on actualment estem torrant i envasant els nostres productes, totalment de cara al públic.

És també on hi ha el magatzem de primeres matèries i la central logística de distribució.

Actualment, amb les dues botigues i la incorporació de nous productes per complementar el servei als nostres clients i juntament amb la nostra xarxa de distribució, Fruits secs Rius està reconeguda com a referent de qualitat i servei en el sector a Catalunya i Andorra.